Hopplöshet inför jordens framtid

14 april, 2010 at 21:16 1 kommentar

Världen kommer att gå under! Gud vad allt känns hopplöst!!!

Jag kom precis hem från en bokdiskussion med miljögruppen som jag är med i, där det var tänkt att vi skulle diskutera boken Hett, platt och trångt av Thomas L. Friedman (som jag dock bara har läst delar av och jag tror inte jag missat så mycket faktiskt). Vi höll oss visserligen inte så mycket till boken utan det blev mest en diskussion om hur man ska kunna ställa om världen till en långsiktigt hållbar livsstil. Mina vänner är väldigt pålästa och slutsatsen av diskussionen kändes ungefär som ”det går inte att rädda världen genom att använda mer resurseffektiv teknik, vi måste ändra vår livsstil radikalt och acceptera en lägre levnadsstandard, vilket största delen av världens befolkning inte kommer att göra, så det är kört”. Det räcker egentligen att se till sig själv. Hur mycket lägre standard kan vi egentligen tänka oss?

Och jag som precis har börjat känna ett sånt hopp inför framtiden efter mina utbildningar med Rena Kläder och Rättvisemärkt! Nu känns allting så extremt meningslöst! Jag måste hitta någon mer hoppfull bok eller rapport att läsa… (Fast Hett, platt och trångt är egentligen rätt hoppfull men enligt mina vänner alldeles för inriktad på teknologi.) Nästa bok vi ska läsa och diskutera är Tyst vår (1962) av Rachel Carson, som startade den moderna miljörörelsen och som bidrog till att förbjuda användningen av DDT i västerländskt jordbruk. Boken i sig må vara deprimerande men dess inverkan ger lite mer hopp. Dock är det inte forskning eller medvetenhet, som i fallet med DDT på Carsons tid, som saknas när det gäller klimatförändringarna. Det handlar nog trots allt om vår ovilja att förändra vår livsstil och jag vet inte vad det är som skulle kunna åstadkomma en sån förändring.

Förresten, jag har sagt att jag ska berätta om min Rättvisemärktutbildning. Det kommer nog så småningom när jag känner lite mer hopp inför jordens framtid.

Annonser

Entry filed under: Hållbarhet, Tankar.

Allt man kan göra med en läsplatta En filosofisk diskussion

1 kommentar Add your own

  • 1. Marie  |  21 april, 2010 kl. 14:03

    Jag kan tänka mig hur du känner, det är ibland svårt att hålla uppe hoppfullheten, men tänk på varje liten droppe osv. Det stämmer ju faktiskt att allt spelar roll och om man dessutom kan påverka andra så har man gjort dubbel nytta. Fortsätt! Tack för bra blogg.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

april 2010
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: